Raw strava – čo to je a prečo je tak populárne
Pravidelná, kvalitné a predovšetkým vyvážená strava je osemdesiat percent úspechu vo chvíli, keď sa snažíme efektívne schudnúť. Častokrát to býva ten najťažšia úloha, ktorý nám môže chudnutie dať. Je potrebné dbať na pestrý jedálniček a nachádzať také druhy potravín, ktoré nám dodajú potrebné množstvo vlákniny, bielkovín a iných telu prospešných látok. Nesmieme zabúdať ani na dodržiavanie pitného režimu či na pravidelný pohyb.
V poslednej dobe sa ale často stretávame s pojmom „raw strava“. Málokto vie, o čo sa jedná. Koluje okolo tejto témy veľa otázok. Mnoho ľudí zaujíma, v čom raw strava vlastne spočíva. Pre ženy je najmä dôležité zistiť, či naozaj pomáha schudnúť tak, ako sa o nej hovorí. Je načase zodpovedať si nezodpovedané otázniky, ktoré visí nad týmto čoraz viac populárnym druhom jedla.
Jedná sa o „živú stravu“
Živé čiže surové stravovanie – tak by sa raw strava dala jednoducho vysvetliť. Ide o druhy potravín, ktoré nie sú tepelne ani chemicky upravené. Keďže neprešli týmito fázami, zachovali v sebe vitamíny a minerálne látky, ktoré by sa pri akejkoľvek úprave vyparili. Ukážkovým príkladom je napríklad ovocie. Ak povaríte jablká alebo broskyne, zničíte nielen vitamíny, ale aj vodu obsiahnutú v nich. To isté platí aj o varené zelenine.
Síce nám tento druh stravovania zaháňa pocity falošného hladu, skrášľuje pleť a dodáva potrebné množstvo vlákniny, na druhú stranu sa jedná o čosi nevyváženého a nedostatočného. Odporúča sa preto iba ako jedna z dvoch desiat dňa, nie ako hlavné jedlo. K chudnutie teda sama o sebe príliš nepomáha. Čo je ešte potrebné povedať na obranu – zlepšuje našu imunitu, a to vďaka, už spomínaným, vitamínom. A keďže sa budeme celkovo cítiť lepšie, myseľ bude tiež o niečo sviežejšie. S pomocou raw stravy sa teda vyvarujeme stresu a dosiahneme kvalitnejšieho a pokojnejšieho spánku.