Čo ste možno nevedeli o zdraviu prospešnej rebarbore

Rebarbora bola rovnako ako vždy hitom leta. Táto vynikajúca potravina, ktorá sa pridáva väčšinou do buchiet a podobných dezertov, sa dostala do popredia vďaka svojim zdraviu prospešným účinkom. Človeku sa až nechce veriť tomu, za čím všetkým taká na pohľad veľmi nežná rebarbora vlastne stojí. Je však pravdou, že môže zdraviu nielen pomáhať, ale aj škodiť.

Potravina dvoch tvárí

Dalo by sa konštatovať, že hovoríme o ingrediencii dvoch tvárí. Ako už bolo spomenuté, rebarbora je potravinou, ktorá vie prospieť, ale zároveň aj uškodiť. Je totiž plná kontroverzných látok, akou je napríklad kyselina šťaveľová. Táto zložka vie v tele spôsobiť nerovnováhu vápnika, preto je zakázaná pre ľudí, ktorí trpia reumatizmom, dnou alebo majú sklon k tvorbe obličkových kameňov.

Kyselina šťaveľová môže u týchto pacientov vyvolať silnú nevoľnosť. U mnohých je však menšie množstvo povolené. Pokiaľ sa rozhodnete spoznať vaše hranice v súvislosti s touto ingredienciou, buďte naozaj opatrní.

Veľké množstvo vitamínov na jednom mieste

Rebarbora je známa tým, že obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínov. Napríklad obsahuje obrovské množstvo vitamínu B, ktorý podporuje krvný obeh a dodáva energiu buniek, taktiež veľkou mierou prispieva k zdraviu pokožky a vlasov.

Súčasťou rebarbory ​​je aj vláknina, ktorá má za cieľ zbaviť telo toxínov a povzbudiť črevnú peristaltiku (inými slovami uľavuje od zápchy). Obsiahnutý horčík zase bojuje s nízkym krvným tlakom, ktorý tiež vie spôsobiť množstvo nepríjemného.

Rebarbora ako taká je ďalej močopudná, dokáže na seba viazať tuk a podporuje metabolizmus ako celok. Aj preto sa odporúča pri chudnutí. Vďaka naštartovaniu metabolizmu dôjde k rýchlejšiemu a svižnejšiemu spaľovaniu kalórií.

Konzumujte ju v konkrétny čas

Táto surovina patrí k tým, ktoré majú presne stanovenú dobu, kedy sa môžu konzumovať a kedy nie. Rebarbora ako taká sa konzumuje od polovice mája do polovice júna (najneskôr sa smie zjesť do sviatku svätého Jána čiže do 24. júna). Potom rastlina starne, zvyšuje sa v nej obsah spomínanej látky a stáva sa veľmi nebezpečnou nielen pre pacientov so spomínanými zdravotnými problémami.