2 skvelé recepty na kvasenú zeleninu. Ktorý vyskúšate najskôr?
Už ste niekedy skúšali pripraviť si kvasenú zeleninu? Kvasená alebo aj fermentovaná zelenina je spôsob uskladnenia, ktorý je navyše zdraviu prospešný. Zatiaľ čo niektorí ľudia skladujú zeleninu v chlade v pivnici, iní zeleninu fermentujú. V prvom prípade vám nikto nezaručí, že zelenina prežije v skvelej forme celú zimu. V druhom prípade, teda v prípade fermentácie zeleniny, zelenina vydrží pokojne až do mája! Navyše sa v nej uchovajú telu prospešné živiny, ako je vitamín C, B alebo K. Tiež zelenina nestratí ani minerálne látky, ako je draslík, horčík a fluór.
Recept na plnené kvasené papriky
Prečo sa púšťať do kvasenia len jedného druhu zeleniny, keď môžete kvasiť rovno viacero druhov? Pustite sa napríklad do kvasenia plnených paprík, ktoré naplníte zdravou kyslou kapustou. Opäť k tomu nebudete potrebovať veľa. Postačia vám umyté paprikové struky zbavené jadrovníka, soľný nálev a kvasená kapusta.
Len postup na plnené kvasené papriky zaberie trochu viac času. Kvasiť sa totiž musí na etapy. Najskôr sa nechávajú kvasiť paprikové struky zbavené jadrovníka, ktoré sa natlačia do vyvarených pohárov alebo keramických nádob. Potom sa zalejú soľným nálevom a nechajú sa kvasiť opäť v teplej miestnosti (teplou miestnosťou sa rozumie miestnosť o teplote okolo dvadsiatich až dvadsiatich piatich stupňov Celzia).
A kedy pridať kyslú kapustu? To sa pridáva po prvej niekoľkodňovej fáze kvasenia paprík. Vykvasené papriky sa po niekoľkých dňoch opláchnu a naplnia kyslou kapustou. Potom sa takto naplnené papriky opäť preložia do keramickej nádoby alebo do pripravených pohárov. Opäť sa zalejú soľným nálevom a už sa rovno uchovávajú v chlade čiže v pivnici alebo v špajze či v chladničke.
Recept na kvasenú červenú repu s cibuľou
Do tretice všetkého dobrého! Prinášame vám recept na kvasenú červenú repu, ktorej dodá šmrnc cibuľa a chren. Stačí si pripraviť iba cibuľu, asi päť kusov červenej repy, kúsok chrenu podľa chuti a morskú soľ.
Postup je úplne jednoduchý. Červenú repu si len dobre očistite a nastrúhajte, prípadne nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľa sa nakrája, chren nastrúha. Potom sa všetko premieša a vloží do keramickej nádoby alebo do vyvarených a pripravených pohárov. Nezabudnite pridať morskú soľ, bez ktorej by zelenina kvasila len ťažko. Opäť nechajte pár dní búrlivo kvasiť na teplom mieste a po zhruba piatich dňoch búrlivého kvasenia presuňte do chladu.