Domáca zelenina chutí najlepšie. Ako pestovať na záhrade aj doma?

Súčasné ceny potravín nás čoraz viac nútia zamyslieť sa nad tým, či naozaj chceme platiť také vysoké ceny za zeleninu. Najmä v čase, keď existujú podrobné návody, ako si všetko vypestovať doma. Na čo sa zamerať?

V skleníku a doma môžete mať raj

Váš skleník, ale aj časť miestnosti vo vašom byte, sa môže ľahko premeniť na zdroj zdravej zeleniny. Stačí si zaobstarať police, ktoré unesú váhu niekoľkých úrovní kvetináčov. Kovové regály sú na tento účel ideálne. Sú dostatočne robustné a odolné. Vďaka regálom môžete mať niekoľko poschodí vlastnej úrody zeleniny.

Stavte na kvalitný substrát

Ak sa chystáte do niečoho investovať, musí to byť kvalitný substrát. Tieto zmesi pôdy, hnojív a vitamínov sú špeciálne vyvinuté pre každú skupinu rastlín. Šalát si vyžaduje iný substrát, paradajky si vyžadujú iný substrát. Ak budete dodržiavať optimálne podmienky pre jednotlivé druhy rastlín, vaša úroda bude veľkolepá.

Základné informácie o jednotlivých plodinách

Predtým, ako začnete siať alebo sadiť, zistite si stručné informácie o každej z rastlín, ktoré ste sa rozhodli pestovať. To vám umožní získať predstavu o základnej starostlivosti, ktorú si bude vyžadovať počas vegetačného obdobia. A nič nepokazíte. Budete vedieť, že paradajky a uhorky bude treba zaškôlkovať, že šaláty vám budú vďačné za výdatnú zálievku, že papriky budú radšej menej zalievané alebo že na domácu rukolu či poľný šalát stačí ochutnať a zvyšok sa postará sám.

Priamo u vás doma

S pestovaním môžete začať hneď. Stačí zasiať jeden balíček žeruchy do malého skleníka. Tak a je to. Teraz ste oficiálne pestovateľ. Stačí semená pravidelne zalievať a už o týždeň budete môcť zbierať prvé plody svojho úsilia. Žerucha už vyrástla a môže sa stať skvelým základom pre vaše zdravé raňajky. Stačí ho nakrájať na chlieb.

Vlastnú zeleninu si môžete vypestovať v skleníku, na balkóne alebo doma v byte.