Sedem dôvodov, prečo jesť horkú čokoládu

Kto by nemiloval čokoládu! Máme konkrétne tri druhy čokolád, z ktorých bielu čokoládu nemožno považovať za čokoládu, pretože v sebe neukrýva kakaové bôby, ktoré napokon sú to, čo čokoládu tvorí. Okrem bielej čokolády máme aj horkú a mliečnu čokoládu. Ľudia väčšinou uprednostňujú mliečnu čokoládu pred horkú, čo je napokon škoda. Kvalitná horká čokoláda je totiž zdravšie ako mliečna, nemá toľko kalórií a môžu ju maškrtiť aj tí, ktorí sa snažia žiť zdravým životným štýlom bez zbytočných cukrov. 

Kúsok kvalitnej čokolády ešte nikdy nikoho nezabilo. Ak si odopierate sladké, ale niekedy na to skrátka máte obrovskú chuť, odporúčame si štvorček horkej čokolády občas dopriať. Dôvodov k tomu je veľa. 

Sedem dôvodov, prečo jesť horkú čokoládu 

  • Kvalitná horká čokoláda pomáha udržiavať normálny krvný tlak, a to vďaka obsiahnutému horčíka a medi. Okrem toho pomáha udržiavať aj správnu srdcovú frekvenciu. 
  • V horkej čokoláde sú obsiahnuté takzvané flavonoidy, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, zároveň spomaľujú starnutie. 
  • Horká čokoláda je často povolené aj u testov, pretože udržiava mozog v skvelej kondícii, navyše vám pomáha zachovať pokoj a zahnať stres. 
  • Vedeli ste, že horká čokoláda pomáha proti kašľu? Funguje treba rovnako ako kodeín, čo je účinný opiát s antitusivním účinkom. 
  • S horkou čokoládou ľahko dosiahnete štíhlej línie. Mimochodom vám taky horká čokoláda pomôže štíhlu líniu si udržať. 
  • Paradoxné je, že horká čokoláda tiež pomáha znižovať riziko cukrovky. Skutočne, aj sladkosť dokáže znížiť riziko diabetu. Stačí, keď budete horkú čokoládu konzumovať jedenkrát denne (aspon štvorček). 
  • Nedávne výskumy tiež potvrdili, že horká čokoláda môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Inými slovami teda chránia naše srdiečko. Riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia znižuje až o jednu tretinu.