Prečo zaradiť do jedálnička ovocie zvanej liči?
Keďže nás na každom rohu láka rýchle občerstvenie, väčšina z nás sa rozhodla pre to, že sa budeme zdravo stravovať. Jeme teda dostatok zeleniny a ovocia, jeme taky dostatok rýb či strukovín, ktoré sú pre naše telo tak nesmierne potrebné. Čo sa týka už spomínaného ovocia a zeleniny, možno by sme mohli poznamenať, že nie je nutné, aby sme konzumovali len domáce ovocie a zeleninu, ale aby sme sa nebáli siahnuť aj po exotickom ovocí, ktoré nám taky prináša mnoho telu prospešných látok. Jedným zdraviu prospešným exotickým ovocím je aj takzvané liči, ktoré určite dobre poznáme.
Liči je skôr sezónne ovocie, ktoré kúpime v obchodoch vždy či čerstvé, ale môžeme naraziť aj na konzervované liči. Je zaujímavé už od pohľadu, je drobné s hrubou šupkou plnou pichliače. Vnútri sa skrýva drobný slizký biely, z časti priehľadný, plod, ktorý je chutný.
Čo je liči?
Poďme si však o tomto exotickom ovocí povedať viac. Ide o ovocie, ktoré spadá do čeľade mýdelníkovité. Pôvod siaha až do Číny, preto sa volá Dvojslivka. Využíva sa hojne v čínskej kuchyni. Ovšem nepestuje sa len v Číne, ale tiež v iných čínskych krajinách. Zvyčajne ho nájdeme na vždyzelených stromoch, ktoré môžu byť vysoké až dvadsať metrov.
Čo sa týka už zmieňované šupky plné bodlinek – väčšinou má táto šupka oranžovú, červenú či ružovú farbu. Liči je známe svojou aromatickou vôňou.
Ako liči prospieva nášmu zdraviu?
Liči je úplne skvelé pre naše zdravie. Je obrovským zdrojom antioxidantov. Okrem toho obsahuje veľa telu prospešných vitamínov, ku ktorým sa radí napríklad vitamín C, D, E. Taky obsahuje veľa minerálnych látok, z ktorých by sme vylúpili hlavne fosfor, horčík či draslík alebo vápnik.
Liči je známe tým, že posilňuje imunitu, čo sa hodí v aktuálnom ročnom období, taky upokojuje nervový systém alebo normalizuje hladinu cukru v krvi. Tí, ktorí chcú schudnúť, ocenia hlavne to, že urýchľuje metabolizmus a že pomáha znižovať krvný tlak.