Prečo je dôležité jesť podľa sezón

Je to jednoduché, stravujte sa podľa toho, čo práve v tú dobu rastie. Odvďačí sa vám za to vaše telo aj vaša peňaženka. Ak sa stravujete ovocím a zeleninou, ktorá práve u nás rastie a nejde k nám cez pol sveta, máte istotu, že jete produkty, ktoré sú oveľa čerstvejšie, chutnejšie a zdravšie. Musíte ale sledovať krajinu pôvodu, kupovať najlepšie na trhoviskách, alebo so domov objednávať farmárske debničky, ak nemáte vlastnú záhradku. Ak raz ochutnáte paradajky a papriky utrženéčerstvě zo záhradky, bežné kúsky zo supermarketu radi oželiete. Chuť je úplne iná. Nehľadiac na to, že táto čerstvá zelenina i ovocie obsahuje presne také minerály a vitamíny, ktoré práve vaše telo potrebuje. V produktoch, ktoré dozrievajú až počas cestyv kamiónoch, nutričnú hodnotu rozhodne nehľadajte.

Ročné obdobia

Každé ročné obdobie nám totiž zo záhrady prináša to, čo naše telo v tej dobe zrovna potrebuje. V lete potrebuje poriadne ochladiť, preto dozrieva ovocie a zelenina s chladivým a neutrálnym charakterom, napríklad ako čerstvé šaláty. V zime sa zase potrebujeme zahriať, preto jeme koreňovú zeleninu. Jesť podľa ročných období znamená rešpektovať tunajšie podnebie, v ktorom tú žijeme, a preto nemusíme jesť rovnako ako v trópoch. Táto forma stravovania je oveľa lacnejšie. Neplatíme za dopravu a distribúciu cez pol sveta a za pre nás neprirodzené exotické potraviny.Podpoříte tiež lokálne farmára a dáte prácu našim ľuďom. Za ten dobrý pocit to naozaj stojí.

Čo je typické pre dané ročné obdobie

Počas jari využite zeleninu ako špenát, hlávkový šalát, mangold, ľadový šalát, cibuľa, reďkovky, kaleráb, karfiol, pažítka, cuketa, žerucha, valeriánka aj špargľa. Z ovocia sú to občas jahody. Počas leta to zase bude zelenina ako zemiaky, hrášok, zelené fazuľky, paradajky, paprika, zeler, feferónky, brokolica, červená repa, cesnak, biela kapusta, kel, cuketa, uhorky, baklažán, tekvica a pór. Z ovocia ide najmä o ríbezle, egreše, černice, čerešne, višne, jablká, hrušky, broskyne, nektárinky, slivky čihrozny. Jeseň a zima sebou nesie zeleninu ako cibuľa, cesnak, zeler, kaleráb, petržlen, paštrnák, mrkva, reďkovka a kapusta.