Neznášate pach zdravého kozieho mlieka? Česká vedkyňa mení pravidlá hry
Všetci to veľmi dobre vieme. Kozí syr je hodnotná potravina a na rozdiel od kravského mlieka obsahuje bielkoviny, ktoré sú pre naše telo nielen prospešné, ale aj ľahko stráviteľné. Zápach kozích výrobkov je však pre mnohých demotivujúci.
Konzumujeme dostatok mliečnych výrobkov, ale…
Mlieko sa považuje za základnú potravinu. Len v Českej republike sa v roku 2019 spotrebovalo 249 kg mlieka na osobu. Bohužiaľ, produkcia kozieho mlieka tu zaberá len zanedbateľnú časť. Na celkovej produkcii sa podieľa 2,4 %. Kozie mlieko má však pre naše zdravie oveľa viac výhod. Má vyšší obsah mastných kyselín, vitamínov a bielkovín.
Možno vám konečne začne chutiť kozie mlieko
Typická chuť a vôňa kozích výrobkov však mnohých spotrebiteľov odrádza. Aj keď vieme, že je to zdravá potravina, nedokážeme sa zbaviť jej typickej chuti a vône. To sa však možno čoskoro zmení. Veronika Legarová z Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe je autorkou vedeckej práce, ktorá sa zameriava na vplyv niektorých prídavných látok v kozom mlieku.
Chuť a vôňu možno zmeniť
Vo svojej štúdii skúmala vplyv mandľovej múky, inulínu alebo srvátkového proteínu na farbu, chuť a vôňu výrobkov z kozieho mlieka. Výsledok štúdie bol prelomový. Napríklad mandľová múka a srvátkový proteín majú pozitívny vplyv na zníženie typickej arómy kozieho mlieka a výrobkov z kozieho mlieka. Ak sa výsledky štúdie ďalej uplatnia v praxi, možno sa čoskoro dočkáme zmeny v podobe úplne novej a neutrálnej chuti kozieho mlieka a výrobkov z kozieho mlieka.
Degustačná časť štúdie
Súčasťou štúdie bola aj ochutnávka. Zo štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Food Science and Technology, vyplýva, že vplyv prídavných látok mal priamy vplyv na následné preferencie spotrebiteľov. Prirodzene uprednostňovali kozie výrobky, ktoré neboli aromatické.
Možno sa v blízkej budúcnosti budeme môcť tešiť na úplne novú formu kozích výrobkov.