5 potravín, ktoré môžu spúšťať migrénu

Migréna nás môže úplne ochromiť a spôsobiť, že budeme po zvyšok dňa trpieť bolesťami a nevoľnosťou. Ak nechcete mať tento problém, vyhnite sa týmto potravinám.

Kofeín, to nie je len káva

Jedným z najznámejších spúšťačov migrény je nepochybne kofeín. Práve táto látka je zodpovedná za spustenie nepríjemnej bolesti, ktorá nám bráni vykonávať bežné činnosti. Kofeín sa však neskrýva len v káve, ako by si mnohí mohli myslieť. Je to látka, ktorá sa nachádza aj v zelenom a čiernom čaji alebo v horkej čokoláde. Pred ďalším občerstvením si to dobre premyslite.

Alkohol nie je najlepší nápad, ak trpíte bolesťami hlavy
Alkohol nám síce na chvíľu zlepší náladu, ale jeho následky sú veľmi vážne. Dehydratuje vaše telo. To je priamo zodpovedné za bolesti hlavy. Ak už si dáte pohár niečoho veselého, doprajte si aspoň jeden pohár pramenitej vody na zapitie. Takto vás nebude mať šancu navštíviť kocovina a následná migréna.

Pozor na zrejúci syr

Máte radi fetu, parmezán alebo syr s modrou plesňou? Nanešťastie sa v týchto potravinách nachádza tyramín. Táto látka je vedľajším produktom rozkladu bielkovín v syre. Čím dlhšie syr zreje, tým viac tejto látky obsahuje. Ak vás bolí hlava, väčšina vyzretých syrov pre vás nebude vhodná.

Mrazené potraviny môžu spôsobovať bolesti hlavy

Bohužiaľ, to, čo si doprajeme počas letných mesiacov, sa môže zmeniť na nepríjemný zážitok. Konzumácia mrazených potravín a nápojov môže viesť k silným, až bodavým bolestiam hlavy. Ľudia náchylní na migrény by si nemali dopriať ľadovú triešť alebo zmrzlinu.

Okrem vyššie uvedených potravín si dávajte pozor aj na umelé sladidlá. Tieto látky sa považujú za pomerne významné spúšťače migrény. Najmä aspartám, u ktorého sa v štúdiách dokonca preukázali tieto notoricky známe účinky.