3 dôvody, prečo konzumovať mrkvu

V poslednej dobe sa ukazuje, že tie veci, ktoré sa zdajú byť najviac obyčajné, sú najviac prospešné. Zoberme si napríklad takú mrkvu. Človek ju pestuje na záhradke a pridáva ju prakticky do všetkých pokrmov, ktoré počas dňa pripravuje. Ani si často neuvedomia, prečo mrkvu do všetkého pridáva alebo aké sú jej účinky na zdravie. Pravdou ale je, že mrkva je neobyčajne zdravá, aj keď ju možno beriete ako obyčajnú zeleninu. Viete, ako konkrétne prospieva ľudskému zdraviu?

Mrkva prečisťuje črevá

Najmä po zimných mesiacoch človek preferuje ľahšia jedálniček sa stráviteľnejším potravinami, ktoré trávenie nezaťažujú. Uprednostňujú sa takzvané čistiace potraviny, vďaka ktorým sa žalúdok a celá tráviaca sústava zbaví všetkých škodlivých a dlho usadených látok. Jednou takou „čistiace“ potravinou je i mrkva. Hrá veľmi dôležitú úlohu pri detoxikácii nášho organizmu, čo vám potvrdí každý odborník na zdravé stravovanie alebo nutričné ​​špecialista.

Mrkva si zachováva aj po uvarení prakticky všetky živiny a uľavuje tak v akejkoľvek podobe trávenia, ktoré zlepšuje. Okrem toho dobre prečistí črevný trakt a napomôže k odvodneniu organizmu. Má veľmi dobrý vplyv na žalúdok, dokonca uľavuje od žalúdočných vredov.

Proti vysokému cholesterolu

Ďalšou skvelou vlastnosťou mrkvy je, že zabraňuje vysokému cholesterolu. Vysoký cholesterol je telu škodlivý, ak je teda zvýšený ten „zlý“ cholesterol v krvi. Vedci tak hľadali možnosti, ako zlý cholesterol znížiť prírodnou cestou čiže bez použitia farmaceutických výrobkov. A túto možnosť našli! Je jej práve mrkva, ktorá dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu až o jedenásť percent. V boji s vysokým cholesterolom je efektívna nielen žltý koreň mrkvy, ale aj listy mrkvy.

Mrkva ako skvelý pomocník v boji proti nádorovým ochoreniam
Len málokto si uvedomuje, ako účinné bojovníkmi s nádorovými ochoreniami máme v kredenci alebo chladničku. S rakovinou dokáže bojovať napríklad cibule, ale okrem nej aj niekoľkokrát spomínaná mrkvu. Konkrétne mrkva je prevenciou vzniku rakoviny. Vie totiž ovplyvniť počet bielych krviniek a zvyšuje ich aktivitu. Navyše je to silný antioxidant, teda dokáže telo ochrániť pred škodlivými voľnými radikálmi.

Okrem toho sa tiež ukázalo, že mrkva vie zmierniť rozvoj nádorových ochorení, pokiaľ by predsa len u človeka vypukli.